top of page
Pautes per a les activitats
 
 
Hem de fer d'OpenCon València un espai on puguem sentir-nos el més lliures i segures possible. ​Els nivells de respecte habituals en qualsevol àmbit col·lectiu són una base necessària però en este cas no suficient. A causa del nivell d'exposició personal i la intimitat dels aspectes que es posen en comú, la necessitat de cures i de construcció d'un espai segur se situa en unes cotes molt més altes d'allò considerat normal en altres contextos i en altres activitats.

Recordem que és suficient amb que una actitud ES PERCEBA com a amenaçadora o simplement com a intromissió no sol·licitada, perquè siga inadequada, INDEPENDENTMENT que en l'ànim de qui l'exhibisca puguen no existir eixes intencions o no hi haja consciència d'eixes potencials conseqüències (açò pot ocórrer perquè totes estem aprenent). Si mantenim estos espais segurs, tranquils i bonics, gaudirem totes de relacionar-nos amb molta gent brillant i preciosa, que és el que som!
 
En este sentit, els límits són diferents per a cadascuna i per tant és necessari el màxim respecte en qualsevol aproximació a l'espai d'una altra participant, i en particular en el moment de:
  • Abraçar, acariciar o tocar el seu cos d'alguna manera.
  • Convidar-les a participar en activitats sensuals o sexuals.
  • Implicar-les en converses sobre temes delicats.
  • Unir-se o observar quan estiguen intimant amb unes altres.
  • Demanar-los que revelen detalls sobre la seua vida privada.

Cal recordar també que cada persona té la seua pròpia manera de dir "no" i a moltes no ens és fàcil donar una resposta negativa explícita, ferma: com a regla general cal assumir que tot el que no siga un "sí" entusiasta és un "no". Si una altra participant rebutja una invitació per a participar amb tu en qualsevol activitat, les repetides peticions es consideren una violació del seu consentiment i els límits establits. Tingueu en compte, d'altra banda, que el consentiment anterior d'una persona en una determinada activitat no pot ser pres com una acceptació implícita de la seua participació en el futur.
 
També hem de ser conscients que la pràctica de relacions no normatives és una qüestió delicada en el context social i és necessari respectar l'opció personal respecte a la privacitat, per la qual cosa:
  • No es pot gravar ni fotografiar a cap participant sense el seu consentiment previ (explícit).
  • Totes les participants tenen dret a conservar alguna o tota la informació personal (nom, adreça, dades de contacte, etc.) de forma privada.

Les activitats tenen com a objectiu l'intercanvi i l'enriquiment a través de la conversa amb altres persones. Us demanem especial cures amb la forma en què rebatem opinions perquè volem que este siga un espai de construcció tant personal com a col·lectiu, i on tothom puga preguntar i expressar les seues opinions i les seues preguntes sense sentir-se jutjada.

En OpenCon València som adultes, per la qual cosa cadascuna de nosaltres és, en última instància, responsable de la seua pròpia salut i seguretat (en cas d'indisposicions o accidents) i responsable civil dels seus actes (en cas de trencar alguna cosa o fer mal a algú). Demanarem suport si és necessari i ho oferirem si considerem que algú ho requerix. Som col·lectivament responsables de crear un ambient segur i acollidor. 

La trobada s'emmarca en un àmbit geogràfic bilingüe (de fet, curiosament, el lloc de celebració es troba quasi exactament en la frontera lingüística entre poblacions de parla castellana-aragonesa, castellana-"mixta" amb seseo i valenciana, de manera que un curt passeig pot donar lloc a trobades amb persones de parles molt diferents en funció de si ens dirigim al nord, sud, est o oest). És molt important recordar que la llengua ha de ser un vehicle de transmissió i intercanvi eficaç però també que hem d'exigir-nos una equitat exquisida en la consideració de les dues llengües: valencià (o català) i castellà (o espanyol). No podem demanar a cap participant que renuncie a expressar-se en la seua llengua​. Amb la col·laboració i bona voluntat de totes, serà molt fàcil que ens entenguem. Intentarem parlar clar, a un ritme lent i podrem traduir o demanar ajuda per a traduir expressions concretes sense alterar la dinàmica de les converses i els tallers. És més fàcil del què sembla i, en qualsevol cas, un repte que val la pena abordar sempre. Convertim les diferències, de tot tipus, en riquesa!
bottom of page